Foto: Beam.eo.nl
Een verlies van een dierbare vindt meestal in de privésfeer plaatsvindt. De manier waarop je dit raakt en hoe jij rouwt is heel persoonlijk. Toch is rouw niet alleen een privézaak. Op een bepaald moment begeef je je weer onder de mensen, ga je weer naar je werk en neem je deel aan het maatschappelijk verkeer. En dan is jouw rouw wel persoonlijk maar geen privé zaak meer. Jouw omgeving zal reageren op jouw verlies, bijvoorbeeld en jammer genoeg vaak door er voor weg te lopen. De reacties van je omgeving hebben op hun beurt ook weer invloed op jouw rouwproces.
Maak het je zelf makkelijker
Het overlijden van een dierbare kan je leven en dus ook je werk aardig overhoop gooien. Hoewel in veel bedrijven zoiets als calamiteiten- of bijzonder verlof bestaat, gaan veel mensen weer aan het werk voordat ze er echt klaar voor zijn, dat geldt zeker voor bedrijfseigenaren in het MKB of zzp’ers. Hierdoor kunnen ze moeite hebben om met medewerkers en collega's om te gaan en volledig productief te blijven. Als je na een verlies weer aan het werk gaat, zijn er wel een aantal manieren om het jezelf makkelijker te maken.
1. Verwacht het onverwachte.
Steun, en het gebrek daaraan, komt soms uit onverwachte hoek. Je zult heel verschillende reacties bij je collega’s zien. De een doet alsof er niets is gebeurd, de ander condoleert je, weer een ander stelt morbide detailvragen en natuurlijk zijn er ook die je steunen in welke vorm dan ook. Als je hier bij stilstaat, kun je je er ook op voorbereiden.
2. Bepaal je grenzen.
Dwing jezelf niet om te delen als je er nog niet klaar voor bent. Alleen omdat iemand je een vraag stelt, wil nog niet zeggen dat je hem moet beantwoorden. Denk dan na over korte antwoorden op indringende vragen, zoals ‘Bedankt dat je er naar vraagt, maar ik kan ze nu nog niet beantwoorden.’ ‘Ik vind het fijner om het te hebben over wat mijn moeder voor me betekende dan over de details haar ziekte en sterven.’ En tegen iemand die uitgebreid vertelt over een eigen verlies: ‘Het verdriet over de dood van mijn geliefde is nog heel vers. Ik wil je graag steunen maar het is voor mij nog moeilijk om die details over jouw dierbare te horen.’
3. Bepaal wie je vertrouweling is
Misschien wil je helemaal niet over dingen praten - of in ieder geval niet in het openbaar of midden op een werkdag. Maak je wensen kenbaar aan je leidinggevende of een vertrouwde collega en schakel hun hulp in bij de communicatie met de rest van de collega’s. Als er dingen veranderen, houd je leidinggevende of vertrouweling dan op de hoogte, zodat die anderen over jouw laatste voorkeuren op de hoogte kan brengen.
4. Las pauzes in.
Verdriet vreet energie. Er zijn dagen dat je prima je werk en andere activiteiten kunt doen maar korter en minder intensief dan anders door gebrek aan energie. Geef jezelf of vraag om ruimte tussen vergaderingen en andere activiteiten door. Gebruik die tijd voor een ommetje, om wat ademhalingsoefeningen te doen of gewoon in stilte een moment voor jezelf. Zulke pauzes helpen je om het tot het einde van de dag en zelfs van de week vol te houden.
5. Zoek een vluchtheuvel
Er zullen momenten zijn waarop je moet of wilt huilen of gewoon even alleen wilt zijn. Voordat je weer aan het werk gaat, bedenk voor jezelf een privéplek waar je kunt bijkomen. Dat kan je auto op de parkeerplaats zijn of in overleg een kamertje ergens in het bedrijf. Vergeet niet een pakje tissues bij je steken. En als je een voorwerp hebt dat je troost biedt omdat het je herinnert aan je dierbare, neem het mee, het kan je helpen op die vluchtheuvel.
6. Maak een checklist en vraag om hulp.
Een veel voorkomend effect van rouw is geheugenverlies. Je kunt dingen vergeten en meer fouten maken dan normaal. Schrijf dingen op waar je anders je hand niet voor omdraait. Maak voor belangrijke werkzaken een checklist. Controleer je werk twee keer of vraag een collega om je werk voor je te controleren.
Vertaling en bewerking door R. Deen van: Nawaz, S. (2017) Returning to Work When You're Grieving. Harvard Business Review, April 2017.
Reactie plaatsen
Reacties